KOSTYME & TEATERSMINKE

Forestill deg et år med parykker, pudder og kostymer i sterke farger! 

På denne linjen vil du lære å skape karakterer til teaterstykker og konserter, du blir designeren som setter farge på en fortelling.

Hva med en lekker 1800-talls kjole med ”kø”?   Eller et sexy korsett?  Her vil du garantert få brukt for dine kreative evner og din formsans! Du vil jobbe med vakre stoffer og materialer, og lære å sy kostymer. Du får opplæring i å legge spennende teatermasker, og etter hvert vil du få sminkeansvar.

Det er ikke nødvendig med forkunnskaper i søm for å begynne på denne linjen.  Noen har sydd en del før, andre har ikke det.  Men alle vil kunne utvikle seg ut fra sitt nivå, og du vil bli overrasket over hvor mye du kan produsere selv om forkunnskapene dine er beskjedne. På denne linjen jobbes det på samme måte som i systuene på landets profesjonelle scener. Masse praktisk jobberfaring er alltid fint å få med seg. 

 

UNDERVISNINGEN - Fra skisse til kostyme

Kostymedesign forstås som utforming av kostymer som bidrar til et uttrykksfullt scenebilde som både ivaretar handlingen i et manus, regissørens tolkning av dette, ulike roller og publikums opplevelse.

Å være kostymedesigner/syer er en veldig variert jobb med store variasjoner. Vi må ta mange avgjørelser i forhold til form, linjer, farger og valg av stoff. Vi klipper, skjærer, syr, presser og prøver på byster og på skuespillere.

Som maskør/sminkør er det morsomt å se hva små knep kan gjøre med et menneske, for eksempel ved å lage ringer under øynene, eller å sminke en person slik at den ser eldre ut.

I prosessen lærer man alle steg for å bringe en idé til ferdige kostymer i en forestilling.
I første fase (grunntreningsperioden) jobber kostyme med: 

 • konstruksjon, forming og modellering av mønster til kostymer
 • søm og andre teknikker til framstilling av kostymer
 • innprøving og tilpasning av kostyme
 • bruk av teknisk utstyr
 • kunnskap om tekstiler
 • design av kostymer
 • patinering
 • fargelære
 • og teatersminke med
 •  Skjønnsminke, showsminke, fantasisminke 
 • å forandre ansiktets karaktertrekk
 • å skape typer: rare, gamle, stygge og pene
 • hår, parykker, løsskjegg og barter
 • kutt, brannsår o.l
 • aldring

Vi besøker også draktgalleriet på Kunstindustri museet, NRK, Operaen, noen teater- systuer og kostymelagre.

 

Studie - og samarbeidsprosjekter

I forarbeidsperioden jobber vi med egne prosjekter som kan være:

 • Mitt eget skjørt
 • Lek med gotikk
 • Fra t-trøye til den lille sorte
 • Et tiår i drakthistorien

Etter hvert står samarbeid med de andre teaterlinjene ved skolen sentralt.  Da jobber linjen mot teaterforestillinger, og du vil designe kostymer etter egne ideer eller gitte rammer.  Du vil da samarbeide tett med regissør, scenograf og lys, og du vil lære mye om hvordan alle teatrets elementer er gjensidig avhengig av hverandre for å skape det beste scenebildet til å ivareta handlingen i et manus eller program.  Du vil legge masker og stelle hår for skuespillerne.

Som regel har vi flere produksjoner på en gang.

Det er givende å bære lasset sammen og føle en kollektiv glede når vi har ferdigstilt en produksjon. Det vi syr og kreerer er godt synlig og det er en stor tilfredsstillelse å få tilbakemeldinger på det vi lager. 

 

Drakthistorie

Etter jul tar vi for oss den europeiske drakthistorien. Visste du at det er Ludvig den 14. som er toneangivende for dagens moderne sko fra Christian Louboutin med de røde sålene, eller at kvinnens overkropp ble presset inn i snøreliv fra 7-årsalderen?

Vi tar for oss den vestlige drakthistorien fra ismannens tid og til nåtid.

 

Utstyr og lokaler 

Linjen holder til i to koselige arbeidsstuer.  Her kommer elever fra de andre linjene ofte innom for å prøve, og det blir liv og røre og mye kreativt kaos! 

Du blir også godt kjent på våre tre store kostymelagre, og vil etter hvert kunne plukke ut og sette sammen kostymer herfra.

Nye maskiner fra Pfaff, overlock, industrimaskin, store klippebord, stofflager med mange ulike tekstiler, modellbyster og mange bøker.

Sminkerom med speil, bokser på bokser med sminke, flere hundre parykker, barter og skjegg.

Hver elev får utdelt sin egen symaskin de har ansvar for gjennom året. I tillegg får alle sin egen utstyrsboks til utlån med grunnleggende utstyr: saks, målebånd, nåler, skredderkritt, overlocksaks, sminkepensler, sett med skygger, maskara, kajal, skisseblokker, blyanter, oppbevaringsbokser, permer m.m.

 

Redesign

Er du en av dem som synes det er trist å kaste klær?  Finner du ting på loppemarked som bare trenger litt forandring for at de skal bli helt perfekte. Kan du finne inspirasjon i bestemors gamle kjole?

Med redesign får du utløp for dine kreative sider. Med redesign kan du fornye, reparere, tilføre nye snitt, skape et helt nytt plagg og gi brukte klær og tekstiler et nytt liv.  

Vi har redesign som valgfag.